![](/media/lib/255/n-nutonomy-cd68ff76e277de2e386572d4cca7364d.jpg)
W Singapurze jeżdżą autonomiczne taksówki
25 sierpnia 2016, 11:44Dzisiaj, w czwartek 25 sierpnia, na ulice Singapuru wyjechały pierwsze na świecie autonomiczne taksówki dostępne dla pasażerów z zewnątrz. W ramach testów będą one bezpłatnie woziły ludzi po niewielkiej dzielnicy biznesowej zdominowanej przez firmy technologiczne
![](/media/lib/304/n-walmart-6579ef85e04bafd84ce51784920bcf9e.png)
Walmart testuje roboty skanujące półki
26 marca 2018, 11:46Największy na świecie prywatny pracodawca, Walmart, rozpoczął testy robotów wspomagających pracę załogi. W 50 sklepach w USA pojawiły się urządzenia, dzięki którym pracownicy będą mogli więcej czasu poświęcić obsłudze klienta.
![](/media/lib/222/n-won-3e0dfae140f190cea77516f8a1f6b70d.jpg)
Przyjemne zapachy zmniejszają ochotę na zapalenie
15 kwietnia 2019, 15:59Przyjemne zapachy, np. czekolady czy wanilii, zmniejszają chęć zapalenia i w ten sposób ułatwiają zerwanie z nałogiem.
![](/media/lib/398/n-launch-1c2487b665d7fa68645b66cbf98d795a.jpg)
Pierwsza załogowa misja rakiety i kapsuły SpaceX pod koniec maja
20 kwietnia 2020, 09:02Rozpoczyna się nowa era załogowej eksploracji kosmosu. Amerykańscy astronauci ponownie wystartują za pomocą amerykańskiej rakiety z amerykańskiej ziemi, oznajmiła NASA. Pierwszy od 9 lat start misji załogowej z terenu USA przewidziano na 27 maja. Wtedy to rakieta Falcon 9 wyniesie kapsułę Crew Dragon wraz z załogą, która poleci na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Misja Demo-2 ma wystartować o godzinie 22:32 czasu polskiego.
![](/media/lib/374/n-pletwalbadanie-639b65440a2f00749fee6398f48c1aff.jpg)
Na Oceanie Indyjskim odkryto nieznaną populację płetwali błękitnych
9 czerwca 2021, 11:21Płetwale błękitne to największe zwierzęta na Ziemi, ale jednocześnie jedne z najtrudniejszych do zauważenia. Są też niezwykle rzadkie. Szacuje się, że okres polowań na wieloryby przetrwało mniej niż 0,15% populacji płetwali błękitnych. Tym bardziej cieszy fakt, że prawdopodobnie na Oceanie Indyjskim żyje duża nieznana dotychczas grupa karłowatych płetwali błękitnych.
![](/media/lib/510/n-webbcarina-fbf88db8a0e766b1bc9abe528774907c.jpg)
Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie „Astrolabium” Obserwatorium Astronomicznego UJ
5 marca 2023, 17:15Obserwatorium Astronomiczne Uniwersytetu Jagiellońskiego i Fundacja Antares organizują VII edycję konkursu astronomicznego „Astrolabium”. Jego celem jest promowanie nauk ścisłych, przede wszystkim astronomii i badań kosmosu, wśród uczniów szkół podstawowych i średnich. Konkurs przygotowano pod kątem czterech grup wiekowych: klas 1-3, 4-6 i 7-8 szkoły podstawowej oraz szkoły średniej. Chęć uczestniczenia w konkursie można zgłaszać do końca marca.
Nerwowość ukryta w genach
12 marca 2007, 10:25Studium naukowców z Uniwersytetu w Pittsburghu wykazało, dlaczego jedne kobiety są bardziej nerwowe od pozostałych. Okazuje się, że ma to podłoże biologiczne. Wszystko zależy od genów regulujących "chemię" złości, agresji oraz wrogości.
![](/media/lib/33/jogurt-9859a12e9e8a1bcc1310742e198a59e8.jpg)
Nabiał ma 9 tysięcy lat
7 sierpnia 2008, 10:04Ludzie wytwarzają nabiał od co najmniej 9 tysięcy lat. Naukowcy doszli do takiego wniosku po zbadaniu resztek z ponad 2 tysięcy glinianych naczyń z Europy, Bliskiego Wschodu, głównie Turcji, i Bałkanów. Jogurt, ser, sklarowane masło ghi (ghee) i inne tego typu produkty dobrze się przechowują, więc z nadwyżek mleka można było zrobić np. zapasy na zimę. Poza tym są łatwiej przyswajalne i nadają się dla osób z nietolerancją laktozy.
Jak smakuje metal?
21 marca 2009, 00:02Ile smaków może wykryć język ssaka? Zdaniem ekspertów z firmy Nestlé, co najmniej sześć. Do listy smaków podstawowych dopisano bowiem doznanie związane z wykryciem kilku pospolitych metali.
![](/media/lib/54/szpital-c383340cef9b6d3221892c2350da8d2c.jpg)
Uczą się w stanie minimalnej świadomości
21 września 2009, 08:26Eksperymenty wzorowane na pomysłach Iwana Pawłowa ujawniły, że pacjenci w stanie minimalnej świadomości (ang. minimally conscious) mogą się uczyć, czyli w tym wypadku kojarzyć określony dźwięk z wrażeniem.